Hvordan slette et enkeltpersonforetak

Et enkeltpersonforetak skal slettes hvis næringsvirksomheten opphører.


Meld sletting til Brønnøysundregistrene

Du sletter enkeltpersonforetaket ved å benytte skjemaet Samordnet registermelding i Altinn. Skjemaet må signeres etter at du har fylt det ut. Du vil motta en egen signeringsmelding i innboksen din på Altinn.

Inntil du melder fra om sletting vil myndighetene legge til grunn at du har en virksomhet å rapportere om, og du må fortsatt svare på lovpålagte skjemaer.

Meld fra til Skatteetaten

Merverdiavgiftspliktige virksomheter må beregne, rapportere og betale merverdiavgift av varebeholdning og driftsmidler når virksomheten opphører. Rapporteringen gjøres via den siste mva-meldingen.

Har du driftsmidler igjen i virksomheten din når den opphører må disse verdivurderes/takseres og tas ut til eget bruk, eller selges. Avskrivningsskjemaet RF-1084 må i slike tilfeller sendes inn sammen med skattemeldingen din.

Eventuelle inntekter i løpet av avviklingsåret melder du på skattemeldingen som du leverer året etter inntektsåret.

Ansvar for forpliktelser

Du og virksomheten din er ett, og et krav mot enkelpersonforetaket er et krav overfor deg. Dette gjelder også etter at enkeltpersonforetaket er slettet. Ta deg tid til å gjennomføre en ryddig avvikling, det er en stor fordel for deg selv og din økonomi.

Krav til oppbevaring av dokumentasjon

Du må oppbevare all dokumentasjon på inntekter og utgifter i fem år. Dette gjelder også etter at enkeltpersonforetaket er slettet.

Hva koster det?

Det er gratis å melde sletting.

Brønnøysundregistrene om å avslutte et enkeltpersonforetak

Skatteetaten om avslutning av foretak

Skjemaoversikt fra Brønnøysundregistrene

Fant du det du lette etter?

Takk for tilbakemeldingen.

Åpne kontaktskjema