Nye Siva-programmer skal styrke norsk næringsliv
Sivas næringshage- og inkubasjonsprogram har vist seg som effektive virkemidler, og har de siste årene levert rekordresultater. Nå lyses det ut nye, tiårige programmer.
Sivas næringshage- og inkubasjonsprogram har vist seg som effektive virkemidler, og har de siste årene levert rekordresultater. Nå lyses det ut nye, tiårige programmer.
Ope landskap, cellekontor, heimekontor eller free seating: Kva for kontorløysing bør arbeidsplassen din gå for? Råd på ei ny nettside kan hjelpe deg å velje rett.
Regjeringen vil at heltid skal være hovedregelen i arbeidslivet, og legger frem flere lovforslag for å styrke retten til heltidsstillinger.
Sommerferien nærmer seg med stormskritt og for mange erstattes lønnen i juni av feriepenger. Her er noen spørsmål om feriepenger som Arbeidstilsynet ofte får.
Sommerferien står for døren og Arbeidstilsynet får mange spørsmål om ferie. Her er svar på noen av de vanligste spørsmålene.
Innretningen på støtteordningene til bedrifter med en vesentlig del av omsetningen sin fra Russland, Hviterussland og/eller Ukraina er nå klare.
Ordningen gjelder for kulturarrangementer i perioden 1. november 2021 til og med 28. februar 2022.
Grønne vekstlån skal premiere bedrifter som gjør klimavennlige investeringer. Dette vil bidra til å øke tempoet på grønn omstilling i næringslivet og bidra til at Norge reduserer klimagassutslippene med 55 prosent innen 2030.
Bruk av hjemmekontor har økt de seneste årene. Mange forhold rundt dette må løses i samarbeid mellom partene på arbeidsplassen. – Det er imidlertid behov for noen justeringer for å tilpasse regelverket mer til et moderne arbeidsliv, sier arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen.
Skatteetaten forenkler skattemeldingen for næringsdrivende. Målet er at det skal bli enklere og mer effektivt for næringsdrivende å levere riktige opplysninger med bedre kvalitet. Dette skjer gradvis de kommende årene.
Fra 1. juli må alle virksomheter som tilbyr tjenester innen bilpleie, hjulskift og hjullagring, søke om godkjenning fra Arbeidstilsynet. Hensikten med ordningen er å forhindre useriøse arbeidsforhold, brudd på arbeidsmiljøloven og svart arbeid.
Mange i norsk næringsliv har spørsmål om hvilke konsekvenser sanksjonene mot Russland får for deres bedrift. Utenriksdepartementet har derfor opprettet en servicetelefon hvor næringslivet kan henvende seg.
Departementet har nå fastsatt forskrift som etablerer en godkjenningsordning for bilpleie, dekklagring og dekkskift.
Ordningen gjelder for foretak som har fall i omsetningen på grunn av smitteverntiltakene. Formålet med ordningen er å unngå å permittere ansatte.
Regjeringen innført en ny og forenklet ordning med betalingsutsettelse for skatte- og avgiftskrav som forfaller i perioden mellom 1. januar og 31. mars 2022.
Folk blir mindre syke av den virusvarianten som nå herjer, og vaksinen gir oss god beskyttelse. Derfor fjerner regjeringen svært mange av koronatiltakene. Endringene gjelder fra klokken 23.00 tirsdag 1. februar.
Den generelle kompensasjonsordningen for næringslivet gjenåpnet. Ordningen har kommet raskt på plass og skal gi hjelp til bedrifter som er rammet av pandemien. Tusenvis av bedrifter kan få penger om få dager.
Regjeringen gir nå bedrifter en ny og forenklet mulighet til å få utsatt innbetaling av skatter og avgifter. Den nye ordningen skal gjelde krav som forfaller i perioden mellom 1. januar og 31. mars 2022. Regjeringen foreslår samtidig å redusere forsinkelsesrenten for skatte- og avgiftskrav til 6 prosent.
Regjeringen viderefører kompensasjonsordningen for næringslivet ut februar og innfører regler om tilbakebetaling av tilskudd.
Det er fortsatt behov for nasjonale tiltak. Det forventes høye smittetall i ukene som kommer, men som samfunn tåler vi viruset bedre. Det kan derfor gjøres flere lettelser.
Regjeringen har foreslått å innføre en ny lønnsstøtteordning for desember og januar. Ordningen er rettet mot foretak som er hardt rammet av nasjonale smitteverntiltak. Formålet er å legge til rette for at arbeidstakere fortsatt kan være i arbeid fremfor å bli permittert.
Regjeringen justerer den generelle kompensasjonsordningen for næringslivet slik at kun desember kan bli brukt som beregningsperiode. I tillegg vil bedrifter kunne gi bort varer som går ut på dato og likevel få kompensasjon.
Arbeidsgivere skal betale en mindre del av sykefraværet som skyldes korona-pandemien, og får nå refusjon hos NAV for sykefravær som starter 1. desember 2021. Nå er skjemaet klart på nav.no.
Nær halvparten av de varslede permitteringene i Norge forrige uke gjelder overnattings- og serveringsvirksomhet i Oslo (1 100 personer) og Viken (1 300 personer).
Mange verksemder innan bygg og anlegg og reinhald blir kontakta av aktørar som vil selje dei HMS-kort. Felles for tilboda er at HMS-korta kostar mange gonger så mykje som om verksemda sjølv bestiller dei direkte frå Arbeidstilsynet.
Regjeringa satsar vidare på grøn vekst og omstilling, og løyver store beløp til mellom anna Grøn plattform, Nysnø, Ocean Space Center og InvestEU.
Regjeringen har oppnevnt et utvalg som skal se på mulighetene for å forenkle regelverk og rapporteringsplikter for å spare næringslivet tid og penger. Utvalget skal blant annet se på digitaliseringsmuligheter og hva Norge kan lære av andre land.
I perioden 2021-2027 deltar Norge i de elleve EU-programmene som omtales nedenfor. Fra EUs side er det lagt opp til større synergi og samfinansiering av programmene i denne perioden for bedre å håndtere og løse store oppgaver som det grønne skiftet, gjenoppbygging etter covid-19, innovasjon, digitalisering med mer.
Finansdepartementet har fastsatt en forskrift med utfyllende regler til lov om register over reelle rettighetshavere.
Regjeringens nye handlingsplan for universell utforming 2021-2025 inneholder 65 konkrete tiltak på en rekke sentrale samfunnsområder og har fått navnet "Bærekraft og like muligheter – et universelt utformet Norge".
1. november kom det et nytt regelverk for drosjenæringen. Endringen er et ledd i et større arbeid for å revidere drosjeregelverket.
Fra 1. januar 2021 får rundt 1,5 millioner arbeidstakere i privat sektor samlet sin pensjonsopptjening fra innskuddspensjonsordninger på en egen pensjonskonto. Pensjonskontoen skal følge arbeidstakeren gjennom ulike arbeidsforhold og gi bedre oversikt over pensjonssparingen. Målet er også lavere kostnader og dermed mer pensjon for hver sparte krone.
Kan arbeidsgiver tvinge deg til å ta ferie på tidspunkter du ikke vil? Er du sikret at feriepengene kommer på konto? Hva har arbeidstaker krav på?
Hold kontakten med dine ansatte og spør hva de trenger i arbeidshverdagen. Det er blant Arbeidstilsynets råd til arbeidsgivere som har ansatte på hjemmekontor.
Regjeringen foreslår at Arbeidstilsynet får myndighet til å føre tilsyn med reglene om innleie og gi pålegg og reaksjoner ved ulovlig innleie. I tillegg kan statens vegvesen nå innhente opplysninger som Arbeidstilsynet kan bruke til kontroll av lønn i transportnæringen. Forslagene innebærer endringer i arbeidsmiljøloven og allmenngjøringsloven.
Kan arbeidsgiver pålegge meg å ta ut ferie på kort varsel eller å ta ut planlagt ferie? Med påska rett rundt hjørnet, og sommerferien ikke langt unna, er det mange som henvender seg til Arbeidstilsynet med spørsmål om hvilke rettigheter man har når det gjelder ferie.
Regjeringen innfører tiltakspakker for å håndtere de økonomiske konsekvensene av koronautbruddet. Det betyr endringer i både satser, avgifter, sanksjoner og frister. Skatteetaten letter på sanksjoner (tvangsmulkt) og praktisering av bokføringsreglene.
Regjeringen vil foreslå to nye lånetiltak med en samlet ramme på minst 100 milliarder kroner. Tiltakene vil gjøre det lettere for kriserammede norske bedrifter å skaffe seg likviditeten de trenger for å komme seg gjennom den krevende situasjonen de nå står i.
In an extraordinary meeting of the Council of State on 15 March 2020, the Government adopted new regulations on quarantine and isolation. The regulations enter into force immediately and will remain in force until 1 April, but an extension is possible. The background for these actions is the need for clear national regulation.
Her finner du informasjon om relevant regelverk og råd som kan være til hjelp.
All transport av varer, import og eksport, som ikke innebærer frakt av passasjerer, skal gå som normalt på landevei, tog, skip og luftfartøy. Flyplasser, havner og grenseoverganger holdes åpne for slik trafikk.
- Vi vil gjøre det vi kan for å hjelpe næringslivet gjennom den vanskelige tiden koronaviruset har bragt oss inn i, sier administrerende direktør Håkon Haugli. – Jobben vår er å bidra til vekst og verdiskaping i næringslivet, og den jobben er enda viktigere nå enn ellers.
Alle som sitter i karantene etter utenlandsopphold må be arbeidsgiver om å få bruke egenmelding slik at de slipper å oppsøke fastlege eller legevakt. – Legene må bruke tiden på pasientene, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.
Her kan arbeidsgivere finne informasjon fra NAV i forbindelse med koronaviruset.
Her finner selvstendig næringsdrivende informasjon fra NAV i forbindelse med koronaviruset.
Regjeringen har nå lagt frem de første og nødvendige strakstiltakene for å trygge jobber og hjelpe bedrifter i en krevende situasjon.
Regjeringen varsler flere tiltak for å håndtere de økonomiske konsekvensene av koronautbruddet.
På Starte og drive bedrift-dagen får du mange korte faglige innlegg som skal gjøre det enklere, raskere og tryggere å ta steget til å starte eget foretak.
Kun 13,8 prosent styreledere i Norske aksjeselskap (AS) er kvinner, mens andelen kvinnelige styreledere i lag og foreninger er på 34 prosent. Det viser tall fra Brønnøysundregistrene.
Ferske tall fra Patentstyret viser at det er få norske kvinnelige oppfinnere i patentsøkte oppfinnelser. I 2019 lå andelen kvinnelige oppfinnere på 6,3%. Det er en svak nedgang fra tidligere år.
Arbeidstilsynet har mottatt henvendelser fra virksomheter som mottar faktura for tjenester knyttet til internkontroll som de ikke har bedt om. Fakturaen er svært misvisende og Arbeidstilsynet anser det som et forsøk på svindel.
Patentstyret har mottatt informasjon om en aktør som feilaktig utgir seg for å samarbeide med Patentstyret for å hjelpe bedrifter med å registrere varemerker.
Patentstyret inviterer til gratis grunnleggende kurs om sikring av bedriftens verdier og hva du må vite for å patentere. Kurset er tirsdag 24. mars 2020 i Oslo, men kan også strømmes direkte.
Patentstyret inviterer til gratis grunnleggende kurs om sikring av verdiene som ligger i bedriftens varemerker og design. Kurset er torsdag 26. mars 2020 i Oslo, og strømmes direkte.
Ved hjelp av en ny lønnskalkulator skal det nå bli enklere å finne ut hvor mye en arbeidstaker koster din bedrift.
Fra 2020 har regjeringen foreslått å avvikle 350-kronersgrensen for avgiftsfritak for varer fra utlandet. Når nye regler er innført vil varer som handles over nett ilegges samme avgifter som varer kjøpt i norske butikker.
Beløpsgrensen for nærstående transaksjoner i aksjeselskaper heves til 100 000 kroner, etter nye endringer i aksjelovgivningen.
Regjeringa ønsker eit betre drosjetilbod til passasjerar i heile landet. Folk forventar gode dør-til-dør-tenester, og vi må sjå moglegheitene som ligg i ny teknologi. Endringane i samband med drosjeregelverket er no på plass.
Det juridiske grunnlaget for at innbyggere og virksomheter skal kunne bruke sin egen eID til å logge seg på digitale tjenester i et hvilket som helst EU- eller EØS-land er nå på plass. Tilpasning av de tekniske løsningene er neste steg.
8 av 10 opplever at det er lite fokus på seksuell trakassering på arbeidsplassen i julebordsesongen. Nå lanseres et nytt samtaleverktøy som skal gjøre det lettere å snakke om seksuell trakassering på jobb.
Selvstendig næringsdrivende får rett til sykepenger med 80 prosent dekningsgrad fra 1. oktober 2019, mot tidligere 75 prosent. Lovendringen gjelder både løpende og nye sykepengetilfeller.
Fra 1. oktober er det blitt enklere for utenlandske næringsdrivende å søke om rettigheter til oppfinnelser, varemerker og design i Norge. Patentstyret er blant landets første til å åpne Altinn for utenlandske brukere.
Hvordan vurderer du verdien av innovasjon i en virksomhet og hva er riktig pris?
Arbeidstilsynet har gjennomført sin andre aksjon mot risikofylt gravearbeid i år. Mange ivaretar sitt HMS-ansvar, men 12 av 296 kontrollerte virksomheter ble stanset på grunn av fare for liv og helse.
Tilsyn med bestillere av transporttjenester viser at to tredeler ikke ivaretar sin plikt til å informere om og forsikre seg om at sjåførene får lovpålagt minstelønn.
Sterk kundeautentisering (SKA) trer i kraft i EØS-området 14. september 2019. For å unngå negative konsekvenser for brukere som betaler med kort når de handler på nett, kan kortutstedere, kortinnløsere og netthandelsvirksomheter få utsatt frist for å ferdigstille og implementere SKA for kortbetalinger i netthandel
Bare én av tre gründere er kvinner. Nå kommer regjeringen med en handlingsplan for å få flere kvinner til å starte egen bedrift.
Fleire nærbutikkar kan få økonomisk stønad gjennom Merkur-programmet. Kommunal- og moderniseringsdepartementet har justert regelverket slik at minst 70 fleire daglegvarebutikkar kan få støtte til viktige investeringar.
Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen har det siste året fått innspill fra mer enn 300 små og mellomstore bedrifter om hva som skal til for å gjøre livet deres enklere. Nå legger regjeringen frem en egen strategi for små og mellomstore bedrifter.
Norges forskningsråd lyser ut 1,25 milliarder kroner i støtte til innovasjonsprosjekter i næringslivet.
Ved tilsyn med lønn i restaurantbransjen, vil Arbeidstilsynet ta utgangspunkt i hva som er avtalt lønn mellom partene. Dette innebærer at Arbeidstilsynet vil kontrollere om arbeidstakerne får allmenngjort lønn for de timer de har arbeidet, og vil normalt ikke medberegne mottatt tips i denne vurderingen.
Minstelønn er fastsatt i allmenngjøringsforskriftene og gjelder for alle arbeidstakere som utfører arbeid innenfor virkeområdet til en allmenngjøringsforskrift. Nye minstelønnssatser trådte i kraft 1. juni.
EØS-forskningsprogrammene lyser ut midler til prosjekter som norske partnere kan delta i.
De tidligere reglene for rapportering og skattlegging av naturalytelser var til dels uklare, skjønnsmessige og lite i tråd med samfunnsutviklingen. Svakhetene bidro til en lite effektiv og rettferdig beskatning av naturalytelser.
Som arbeidsgiver har du ansvar for at alle arbeidstakere som jobber for deg, har sikre og gode arbeidsforhold. Unge arbeidstakere, som det er mange av i sommersesongen, mangler erfaring, opplæring og bevissthet om farene i arbeidslivet.
– Etter 160 tilsyn hos virksomheter i industrien ser vi at det fortsatt er veldig mange som driver uforsvarlig vedlikeholdsarbeid, sier direktør Trude Vollheim i Arbeidstilsynet.
I mai og første del av juni har Arbeidstilsynet gjennomført 222 tilsyn med grøfting- og gravearbeid. På 13 arbeidsplasser ble arbeidet stanset på grunn av overhengende fare for liv og helse, og Arbeidstilsynet vurderer å gi åtte overtredelsesgebyr etter tilsynsaksjonen.
Mange unge tar snart fatt på årets sommerjobb. – Husk at du har krav på en skriftlig arbeidskontrakt, selv om det bare er en deltidsjobb eller sommerjobb, sier Arbeidstilsynet.
Har du funnet opp noe nytt? Kunne du tenke deg å være alene om å tilby det i markedet? Kan ditt produkt patentbeskyttes? Dette er et gratis grunnleggende kurs om sikring av bedriftens verdier og hva du må vite for å patentere.
Storbritannias beslutning om å melde seg ut av EU vil ha størst konsekvenser for Storbritannia, men også betydelige konsekvenser for EU-samarbeidet. Brexit vil også få konsekvenser for Norge.
Norge søker et så tett og omfattende samarbeid som mulig med Storbritannia etter at landet har trådt ut av EU. Samtidig vil Norge bidra til å bevare et velfungerende indre marked.
Nye overgangsregler sikrer at mer enn 600 norske selskaper med britisk daglig leder eller britiske styremedlemmer kan fortsette som før ved et no-deal Brexit.
Partene i utelivsbransjen og myndighetene har utviklet en egen E-guide på altinn.no for å starte og drive utested. Den skal gjøre det enklere for personer å starte virksomhet i serveringsbransjen på lovlig vis.
Fra 1. februar 2019 vil Arbeidstilsynet øke bruken av overtredelsesgebyr til overnattings- og serveringssteder som bryter med sentrale bestemmelser om arbeidstid og lønn.
NAV har lansert tre digitale søknader om arbeidsmarkedstiltak.
Fra januar 2019 må godkjente renholdsvirksomheter hvert tredje år sende inn dokumentasjon som viser at de fortsatt fyller kravene til godkjenning.
Få varsel om viktige nyheiter frå Altinn på e-post. Registrer deg her: